Moestuinieren in de klas met de tuintoren

Een tuintoren waarmee je het hele jaar door kunt moestuinieren IN DE KLAS. De verticale moestuin maakt moestuinieren eenvoudig en leuk en biedt ruimte aan 32 planten op slechts 1 m².

Waarom juist deze school-moestuin?

Planten worden gekweekt op basis van aerponics. Dit is de meest geavanceerde manier van kweken. Het vraagt 90% minder water en substantieel minder onderhoud dan bij een traditionele moestuin. Hierdoor vertoont De tuintoren een oneindige reeks voordelen. Hij is mobiel, waterbesparend en energiezuinig. Iedereen kan er zelf zijn eigen groenten, kruiden, fruit en bloemen mee kweken.

Binnen handbereik.

De tuintoren staat in het klaslokaal. Hierdoor zijn het groeiproces, de plant(ontwikkeling), gezonde voeding en klimaat op elk moment van de dag in het lesprogramma te integreren. Metaforisch of met behulp van challenges.

Onderhoudsarm en eenvoudig

De tuintoren vraagt weinig onderhoud. Moestuinervaring is niet nodig. Met De tuintoren is kweken zo eenvoudig dat iedereen het kan. Ook zesjarigen draaien er hun hand niet voor om.

Proeven en ervaren

De kinderen zien en proeven zelf hoe lekker en anders lokaal gekweekt, onbespoten, nutriëntenrijk voedsel smaakt.

Toekomst proof

Op dit moment zijn er ruim 10.000 tuintorens geplaatst in Amerikaanse scholen. Zij hebben hier hun groene meerwaarde bewezen en benadrukken de prioriteit van thema’s zoals klimaat en gezondheid voor de nieuwe generatie. De Sustainable Development Goals  (SGD’s) sluiten hier naadloos op aan.

Op zeer beperkte ruimte

Met 1 m2 is de ruimte die De tuintoren nodig heeft zeer beperkt. Maar de voordelen zijn groot: geen vuile handen, minimale kans op interesseverlies en groot gemak.

100% Subsidie mogelijk

De Lekker naar buiten! stimuleringsbijdrage van Jong Leren Eten maakt het mogelijk. Basisscholen kunnen een stimuleringsbijdrage aanvragen tot € 2.000,- per locatie.

Meer weten over susidie mogelijkheden?

Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Urban Growing Club – Het jaarprogramma

Kinderen zijn onze toekomst: stimuleer gezonde eetgewoontes, groene vingers en waardering voor het milieu met De tuintoren in de klas!

 

Het lespakket van de Urban Growing Club brengt een revolutionaire, verticale moestuinervaring naar jouw klaslokaal. Het leren over groeitechnieken, zaaien, verzorgen en oogsten is hiermee een fluitje van een cent:

✅ Minimale inspanning leerkracht.
Het programma is zo ontworpen dat het de leerkracht zo min mogelijk extra werk bezorgt.

✅ Maximaal plezier leerlingen.
Zie hoe leerlingen gedijen, terwijl ze al doende leren en de letterlijke de vruchten (en groenten) van hun arbeid proeven!

Het lesprogramma trapt af met een introductie over de inhoud van het moestuinproject. Deze deelt de ins & outs van De tuintoren op praktische wijze. Een van onze speerpunten is immers Leren door doen! Daarom gaan de kinderen vanaf het eerste moment zelf aan de slag. Ze zetten De tuintoren in elkaar en zaaien de eerste zaadjes in steenwol.

Challenge van de maand

Elke maand gaan de kinderen een challenge aan. De uitleg krijgen ze in een introductiefilmpje. Daarna gaan ze zelfstandig of in tweetallen aan de slag. Bijvoorbeeld met een experiment of onderzoekje. Denk aan het meten van de pH-waarde, het tekenen van de kenmerken van een plant of een creatieve schrijfopdracht bij De tuintoren. De challenges nemen leerkrachten en leerlingen mee in de wonderlijke wereld van het verticaal moestuinieren.

Alle benodigdheden voor de challenges zijn bij het programma inbegrepen.

Het programma is in het Nederlands en in het Engels te bestellen.

Schrijf jouw school vandaag nog in en maak een groene, gezonde start in 2024!

Om het starten met moestuinieren in de klas zo makkelijk mogelijk te maken ontvang je een compleet pakket aan materialen en ondersteuning:

De tuintoren, inclusief groeilampen

Eenvoudig op te bouwen en slechts 14 minuten onderhoud per week.

Zaailingenproductietent

De ideale omgeving om zaadjes optimaal te laten groeien.

Spetterende video-challenges

Minimale inspanning leerkracht.
Maximaal plezier voor de leerlingen.

21st century skills & SGD’s

Aansluiting kerndoelen basisonderwijs.

Zaden voorraad

Jaarlijkse levering van zaden, aansluitend bij jouw tuintoren teeltplan.

Back-up kanaal

24/7 ondersteuning via whatsapp.

S P E C I A L E   A C T I E
het zeswekenprogramma

Zaaien, verzorgen, oogsten én proeven! Het kan met het zeswekenprogramma van de Urban Growing Club voor groep 5 t/m 8. De leerlingen ervaren het hele groeiproces en gaan elke week een innovatieve video-challenge aan. Op die manier kweken ze verse kruiden en groenten in hun eigen klaslokaal.

Met een doorloop van zes weken past het programma tussen twee schoolvakanties. Zo veroorzaakt het geen extra werkdruk voor de leerkrachten. Het enige wat leerkrachten moeten doen, is de ruimte voor het programma reserveren in het lesrooster.

Alle benodigdheden voor de challenges zijn bij het programma inbegrepen.

100% subsidie mogelijk!

De Lekker naar buiten! stimuleringsbijdrage van Jong Leren Eten maakt het mogelijk. Basisscholen kunnen een stimuleringsbijdrage aanvragen tot € 2.000,- per locatie.

Daarnaast zijn er vast en zeker mogelijkheden binnen jouw gemeente. Voedseleducatie staat hoog in het vaandel en verschillende organisaties zetten zich hier enthousiast voor in. Rotterdam start in 2024 bijvoorbeeld met een pilot op een aantal scholen met het lespakket van de Urban Growing Club, mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente of provincie?
Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.